PROIZVODNJA MEDA

Polovina ukupnog kapaciteta pčelinjaka, od oko 150 košnica, se tokom sezone angažuje na proizvodnji meda. Unose nektara, sa sa prvih prolećnih medonoša kao što je vrba, maslačak, repica, perko, razno voće i druge rane nektarice, pčelinja drštva uglavnom potroše za ishranu legla i sopstveni razvoj.

Najveće prinose meda pčelari očekuju od cveta bagrema. Bagrem u našim klimatskim uslovima počinje da cveta od 1. maja i zavisno od nadmorske visine i mikroklimatskih uslova, traje do 1. juna. Do tog vremena pčelinja društva se razviju do svog biološkog maksimuma i tako budu spremna za velike unose bagremovog nektara koga kasnije u košnicama invertuju u med. Dnevni unosi nektara kod jakih društava, pri povoljnim vremenskim uslovima, mogu se kretati i do 10 kg. U takvim uslovima jaka pčelinja društva mogu ostvariti prinose, koji pored obezbedenih potreba samog društva, mogu ostvariti i solidne viškove meda za pčelara. Ukoliko bagremova paša podbaci sve druge kasnije paše ne mogu da nadomeste prinose koji se na bagremovoj paši mogu ostvariti. Posebno je to važno zbog visokog kvliteta i dobre tržišne cene bagremovog meda. Zbog različitih mikroklimatskih uslova na području Lajkovca, Uba, Ljiga i Valjeva, nižih i viših nadmorskih visina, vrlo često se seobom mogu iskoristiti i tri bagremove paše, što mi uglavnom i činimo. Na višim nadmorskim visinama, na području planina Povlena, Maljena, Suvobora i Medvednika.

Posle bagremove paše koristimo i livadsku pašu a od 1 jula pčelinjaci se sele u Banat na pašu suncokreta.

Za dobijanje relativno čistog sortnog meda u našoj tehnologiji pčelarenja na med koristimo matične rešetke i medišta i polumedišta u kojima nije bilo legla. Za dobijanje meda visokog kvaliteta veoma je važno njegovo geogravsko poreklo. Zbog toga pčele i selimo na ekološki zdrave destinacije kao što je valjevska Podgorina i padine Valjevskih planina.

Med od suncokreta uglavnom prodajemo na „ veliko“ a velika količina ovog meda se koristi za prihranjivanje pcela. Bagremov i livadski med se delom takođe prodajemo na „veliko“ a jednim delom u kućnoj prodaji. Ovaj med koristimo i za pravljenje preparata sa dodavanjem mleča, polena i propolisa.

Ceđenje meda se obavlja u, za tu namenu, napravljenom objektu sa keramičkim pločicama, mokrim čvorom, komarnicima na vratima i prozorima i drugim uslovima koje zakon predviđa. Uredaji za istresanje meda iz okvira (centrifuga, korito i jedan deo ambalaže ) je napravljen od prohroma dok se med osim u prohromskim sudovima čuva i u sudovima od prehrambene plastike.

Na priloženim fotografijama se mogu videti pčelinjaci na navedenim lokalitetima kao i prostorija i uređaji za ceđenje meda.

2018.
2019.
2020.
2021..
2022.

Celokupno tkanje pčelinjeg društva zavisi od komunikacije - od urodjene sposobnosti za slanje i primanje poruka, kodiranje i dekodiranje informacija.

TheThe Secret Life of Bees Sue

Monk Kidd

Lajkovac, vremenska prognoza

 

Created: Toma Petrović. Copyright: Toma, YU1AB. All rights reserved. Last modified: 05/18/2011 08:01:10